Bakgrund Fingal

Home » Projekt » Fingalprojektet » Bakgrund Fingal

By micke on September 24, 2014. 2 Comments

fingal_19juliAtt vi skulle bygga om en skruttig Fingal var bara tänkt som ett kul projekt. Men också för att lära mig nya saker och se om man kan få fram en bra och miljövänlig båt som det också skulle vara kul att segla …

Jag tycker att man ofta ser epitetet ”miljöbåt” på konstruktioner som egentligen inte är särskilt miljövänliga.

Ofta är det bara vissa delar av konstruktionen som har någon anknytning till miljö; en elmotor här, mindre giftiga material där eller kanske några solpaneler både här och där. Här finns fortfarande många nya vägar att utforska.

Återanvändning eller “recycling” är en av de minst miljöbelastande vägarna att gå när tusentals svenska fritidsbåtar börjar så pass gamla att de närmar sig att behöva skrotas – men glasfiberarmerad polyesterplast lär ha en teoretisk livslängd av upp mot 25 000 år. Det är närmast utrustningen ombord som behöver bytas ut när den är utsliten. Kan projektet minska miljöbelastningen genom att rusta upp ett gammalt skrov och förnya utrustningen, snarare än att köpa/bygga ny båt av den begränsade källan olja som polyesterplast tillverkas av?

Onekligen har utvecklingen av skrovformer gått kraftigt framåt sedan 1960-talet, men för många seglare spelar inte farten största rollen utan det är känslan i seglingen som är viktig – och då förmodligen en klassisk segelbåt är det rätta, i stället för en ny serieproducerad båt från centraleuropa.Och kanske blir “spirit of tradition” kappseglingarna ännu större även i Sverige. Den eleganta J-boat kappseglingarna får snart lika mycket uppmärksamhet som Americas Cup och har en stor skara följare. Och även J-båtar bygger man nya efter gamla ritningar, men med högteknologiska material och som har modern utrustning och hjälpmedel diskret undangömda ombord.

Med samma bärande tanke att låta ett äldre båtskrov få nytt liv, för att minska projektets miljöbelastning, kan man återanvända/bygga om äldre utrustning och fräscha som kan tas från båtar som skrotas från “ruttna raden”.Vi ska undersöka om det till exempel går att återvinna en äldre trämast (kanske inte troligt, men det ska undersökas). Tanken till det projekt jag har i tankarna är att ha en gaffelrigg och därför är en trämast intressant, men självklart kan även en aluminiummast få ett nytt liv.

När det gäller nytt trä till projektet så får ursprungstanken med mycket synlig mahogny i inredningen stryka på foten – ett intressant alternativ som bör undersökas är Kebony, som har ädelträts utseende och egenskaper men består att behandlad ask/lönn (eller andra lokala träslag). Tyvärr är Kebony i princip lika dyrt som teak, men tas inte från regnskogen och har mindre miljöpåverkan. Annars är gran och lärk bra fukttåliga träslag att använda som alternativ – utseendet blir annat än det traditionella mörkbetsade, men det kan finnas en poäng i det också. Finns det inredning som att går att återanvända kan vi naturligtvis göra det, eller använda delar av inredningen för att bygga nya delar.

Framdrivningen sker gärna med en elmotor, kanske kompletterad med en liten motordriven elgenerator för de tillfällen man inte kunnat ladda, eller när man behöver använda motorn under en längre stund än bara för att komma in och ut ur hamnarna. Bränslecell till lampor och daglig konsumtion ska undersökas.

All gammal överflödig utrustning som fortfarande har ett värde ska inte bara slängas, utan säljas eller ges bort till andra projekt. Även till exempel en gammal Albin bensininombordare kan hitta köpare. Allt annat källsorteras och lämnas till återvinningscentralen. Även “nya” båten ska i slutet av sin livstid göras enkel att återvinna.

Ett sätt att skapa bättre miljö är att en båt ska användas ofta och inte bara ligga vid bryggan hela sommaren förutom enstaka semesterveckor eller helger. Att samäga en båt är ett sätt som gör att fler kan komma ut på sjön för en lägre kostnad – och med mindre miljöpåverkan.

2 Responses to Bakgrund Fingal

 1. Roy   March 31, 2015 at 19:19

  Fingal har ju en gaffelrigg med rundhult i trä som är brukligt. Vad jag funderar på är om man skulle kunna använda em vanlig aluminiummast, (bermudarigg), och hänga på en “gaffel” i forma av ett aluminiumrör som löper på någon form av rulltravare i likrännan. Jag inbillar mig att det skulle bli mycket lättare att hissa segel då. Dock kanske inte aluminiummasten pallar trycklasten från “gaffeln. Vad tror ni som har konstruerat en gaffelrigg?

  Reply
  • micke   March 31, 2015 at 23:00

   Hej Roy

   Intressant fråga! Och en som jag funderade på när jag undersökte möjligheterna innan start och faktiskt precis nu har börjat skriva lite mer om (jag tänkte göra en DIY ebok om att göra sin egen gaffelrigg och har börjat skriva 😉

   Jag tror framförallt att aluminiumrör (begagnad mast) hade blivit billigare – svagaste delen är, som du nämner, där gaffel möter masten, men det finns numera bra stabila kullagrade travare för fullattor.

   Kan man dessutom minska vikten med en kolfibergaffel (eller kanske bara en bit gammal vindsurfingmast) som blir krafterna på travaren troligen hanterbara. Jag vet att det finns gaffelriggar i aluminium och segelmakare Birger Sjöberg hade varit med och jobbat med en.

   Sedan kan man enkelt måla alla rundhult så det ser ut att vara trä.

   En länk med info som kan vara intressant? http://www.zartmancruising.com/building-a-kitboat/a-modern-gaff-rig/

   //Micke

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *