Bernard Moitessiers perfekta båt

Home » Perfekta båten » Bernard Moitessiers perfekta båt

By micke on November 6, 2014. 2 Comments

tamataMånga av oss känner till Bernard Moitessiers långa seglingar med sin 40 fots stålbåt Joshua. Här på bilden är båten han ersatte Joshua med, 32 fots stålbåten Tamara.

Min favorit är att när han 1968-69 var med och tävlade om att bli förste ensamseglare jorden runt non-stop och ledde stort när han, förmodligen efter att ha haft gott om tid att fundera en del på meningen med livet, fortsatte ett halvt varv till och seglade resten av sitt liv i Söderhavet. Hans båt låg på land precis bredvid min när jag hade den på Raiatea 1997. Bernard själv var död sedan 1994, men hans änka hade kvar den.

1988 skrev han; “Om jag kunde välja båt igen? Om jag startade från början och hade de ekonomiska möjligheterna,  skulle min båt inte vara större än 32-fots Tamata och ha samma typ av kutterrigg. Men kanske hade hon byggts av aluminium, därför att efter några tidiga experiment, tror jag att marin aluminium har bevisat sig fungera bra.”

En Johua har även Rolf Bjelke och Deborah Shapiro “Northern Light” (nu till salu), Gustav Brax “Muckle Flugga” och Linda och Ludvig Hammarbergs “Mary af Rövarhamn”. Läs mer på www.joshua40.com

Citatet ovan kommer från en biografi om Moitessier som man kan läsa online Moitessier: A Sailing Legend, avJean-Michel Barrault.

2 Responses to Bernard Moitessiers perfekta båt

 1. Börje Sigfridson   February 10, 2015 at 00:06

  Hej Tack för en trevlig hemsida. Jag har bara en kort fråga angående ovanstående artikel. Är verkligen Gustav Brax Muckle Flugga en Joshua? Vad jag vet är det en OR 40. Äger själv en sådan.
  MVH/Börje Sigfridson

  Reply
 2. micke   February 10, 2015 at 00:17

  Hej Börje

  Du har rätt. Jag har blandat ihop koncepten, och även om de har många likheter så är det skilda båttyper!

  /M

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *