För gamla att långsegla?

Home » Veta mer » Fråga en långseglare » För gamla att långsegla?

By micke on September 4, 2001. 3 Comments

skrivmaskin_emailFråga: Jag och min fru har båda fyllt 60 och för några år sedan lyckades jag “lura” min fru att ta en 14-dagars tripp i Karibiska havet med ett svenskt par som hade över 10 års vana i Karibien.

1995 hade både jag och frugan bestämt oss att “Give it a try” och det gjorde vi. Utan att kunna, veta, eller ens försöka stod vi inte emot bättre förstånd: Vi köpte en segelbåt!

Hur det gick? Vi har den kvar men det blev inga seglatser som vi hoppats p.g.a. jag har ett resande jobb och det tar den mesta tiden. Men vi har fortfarande Karibiska havet i färskt minne och ibland är min fru mer ivrig än jag. Vi är antagligen för gamla att ge oss ut på något vi inte känner till, men å andra sidan om vi inte gör det hur skall vi då bli att känna till detta? Vår båt, Najad 343 1982, är en rejäl båt och ganska snäll mot 2 gamlingar så vi håller på att utrusta pö-om-pö tills den dagen snart är kommen då vi kan hålla på med båten och leva med den på ett annat sätt än nu. Vi har 3 gifta söner och dom tycker (säger) vi skall göra det vi känner för men samtidigt känns det som dom tycker vi borde sitta på hemmet och läsa Aftonbladet istället. Två gamla landkrabbor som inte vill bli äldre utan att ha prövat på.

Är vi utan sunda vätskor och bör vi få övervakare?

Ove

Svar: Du verkar ha en hel del känslor kring ålder! Det finns ett oräkneligt antal människor över 60 som är ute och långseglar, ålder i sig är absolut inget hinder. Självklart kan du och din fru gå på seglarkurser i Sverige, jag har aldrig hört att det är en övre åldersgräns på dessa. Jag tror att det handlar mycket om egna föreställningar och vad man tror att andra tänker. Om det bara är tankar
kring ålder som stoppar dig, så tycker jag att du ska lägga dem åt sidan!

Milo

Svar 2: Känner man sig för gammal är man det, å andra sidan är det oerhört många över 60 som är ute och seglar utan större problem. Har man lite erfarenhet av segling skall man prova att göra längre seglingar i Östersjön, åtminstone ett par dygn i sträck, gärna nonstop till Helsingfors eller Bornholm från Stockholm. Tycker man att det fungerar är det inte mycket annorlunda att segla längre, förutom att man stöter på tidvatten framförallt i Nordsjön och på Atlantkusten. Lycka till!

Lennart

3 Responses to För gamla att långsegla?

 1. Chris o Béa Hamilton   February 8, 2018 at 16:46

  Vadå för gammal? Man är aldrig för gammal att ge sig av med båten. Hustrun och jag blev landkrabbor efter 7 år på haven då var jag 65, men nu fyllda 72 känner vi att det börjar rycka i långseglartarmen igen. Vi känner oss helt ok att bo ombord fulltid igen tills vi inte orkar längre. En engelsk kompis till oss slutade först när han fyllde 80 och då var hans hustru 77.

  Så tänk inte på siffror när det gäller ålder, det är hur man känner sig även om man skulle vara 90 år.

  Reply
  • micke   February 8, 2018 at 21:00

   Hej Chris och Béa. Vad kul att höra att ni fortfarande vill ut och segla. Jag tänkte på er häromdagen och undrade hur bra badkaret fungerade ombord på Idyllen!? //Micke

   Reply
   • Chris o Béa Hamilton   February 11, 2018 at 13:08

    Hej Micke, det var kul att höra från dig igen. Du milde vad tiden går.

    Badkaret ja, det var en fullträff. Under gång i aldrig så gropig sjö blev duschandet i badkaret utmärkt. Vi satt ner i badkaret och hade aldrig vattenstänk utanför det samma. När vi låg för ankar i någon fin vik kunde man ta sig ett varmt bad om man kände för det under den kalla årstiden. Bea’s favorit var att ligga i badet med fötterna på handuksvärmaren på väggen vid fotändan. Vi hade ju värmen via vattenburen uppvärmning.

    Att kunna kila in sig i ett badkar, känna sig trygg att inte kastas hit och dit under sjögång när man duschade var definitivt ett plus. Många tyckte det var ren lyx och onödigt, men insåg när vi talat om det att det faktiskt var en klok idé.

    Vår Idylle 15.50 blev kanonbra efter alla år med ombyggnad, även efter det vi “kastat loss”. Men hade vi börjat om idag skulle det blivit en mindre båt. Vi hade inte räknat med att bara från 42 fot till 51 fot skulle kostnaderna fördubblas. Idag hade vi valt en båt från 35 till 45 fot.
    Najad 343 eller Hallberg Rassy 352 är kanonbåtar i mindre klassen, men vår favorit(er) är Amels Sharki eller om man är rik Amel Santorin. Vinner man stort på Lotto, ja då blir det en Amel Super Maramu fastän den är över 50 fot. Det att vi föll för Amel kan vi ta i en egen tråd en gång. Den båten är märklig i alla avseenden. Dess tillkomst samt Henry Amel himself , le capitaine, hade visioner som få. Allt som är extra tillval på andra båtar är standard på amelbåtarna.

    Håll kontakten Micke,

    Bästa hälsningar,

    Bea o Chris

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *