Gasol: Sista utväg att fylla flaskorna

Home » Praktiskt » Gasol: Sista utväg att fylla flaskorna

By micke on October 1, 2014. 2 Comments

seaqwest_gas1Från Bosse på Najad 360:an seaQwest kommer ett tips om att fylla sina gasolflaskor från de vanligt förekommande Camping Gaz med hjälp av en enkel slang och lite temperaturskillnad.

Länk till Bosses sida (massor med bra tips och mycket läsvärd!) Kom ihåg att detta kan vara mycket farligt och ska bara i allra yttersta nödfall användas!

En idé kan vara att ha Campingaz (butan) redan från början vilket gör livet lättare. Största flaskan är 2,72 kg och kan köpas till exempel i Tyskland.

Flaskorna kan gå eventuellt att få tag på i Sverige, men i Sverige används bara propan och butan och propan har något olika reduceringsventiler. Det enklaste är att använda ett bärbart kök eller grill under tiden när är i Sverige (eller ta en bilsemester till Tyskland (flyg, tåg eller buss tillåter inte att man tar med LPG ombord).

2 Responses to Gasol: Sista utväg att fylla flaskorna

 1. Peter   September 9, 2016 at 20:20

  Kan vara bra att nämna att propan har tre gånger högre expansion ifht temperatur än butan. Dvs fyller du en flaska gjord för butan med propan, tex i Karibien så kan flaskan explodera i solsken.

  Reply
 2. Magnus   May 20, 2018 at 08:25

  Peters kommentar är korrekt och det är därför en god ide att ha flaskor avsedda för propan eller propan/butanblandning vid avfärd. Inget problem för de flesta då samtliga länder med kyliga vintrar använder propan. Vi har nu i 8 år fyllt våra flaskor (2x 9 kg) från lokala flaskor i tropikerna (butan). Butan brinner något ‘stillsammare’ men inget praktiskt problem. Oftast, där det är praktiskt fyller jag med gravitationsmetoden i land, men det är inte alltid praktiskt, så det blir på däck för det mesta numera. gasen är tyngre än luft som bekant och därför är det säkrast att fylla så att vinden sveper det lilla spill som kan uppstå överbord. För säkerhets tar jag några pumptag med manuell länspump i kölsvinet en stund efter fyllning.

  En detalj som är bra att veta är att vid ett större gassläpp ombord kan man i princip ‘ösa ut’ gas med hink eller liknande.

  Inget att leka med dock, man bör ta reda på fakta innan man hanterar gas som är EXPLOSIV. Tyvärr är fotogen till båtkök allt svårare att hitta på många ställen efter de vanliga seglarrutterna, men i Sydamerika såg jag det ofta. Segla lugnt!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *