Konstruktion av fast sprayhood/dodger 2

Home » Praktiskt » Konstruktion av fast sprayhood/dodger 2

By micke on November 4, 2014. 4 Comments

marshall_dodger2Jag tror att man med hjälp av 10-15 mm tjocka Divinycell 80 skulle kunna göra en stark om än lite kantig hård dodger.

Marshall design har en bra steg-för-steg beskrivning på sin hemsida som jag tror kan fungera bra. Där han bygger en form och sedan plastar utsidan, tar bort stödkonstruktionen och sedan plastar insidan.

För styrka tror jag man skulle kunna använda plywood (vilket också skulle fungera och troligen bli billigare) än Divinycell som dock är forstahandsvalet.

Är man noggrann vid lamineringen så blir det nog ganska lite att spackla, vilket är ett jobb som kan ta mycket tid.

Jag planerar att måla om överbyggnaden och tar dodgern samtidigt för att de ska smälta ihop.

marshall_dodger

4 Responses to Konstruktion av fast sprayhood/dodger 2

 1. Lars Lindborg   November 5, 2014 at 16:31

  Gör plats för två stycken ”fyrkantiga” solpaneler uppe på doghouse taket. Sitter de lite lägre än skotskenan sitter de mycket skyddade. De måste inte sitta plant. Med två paneler är det stor chans att i alla fall den ena får full belysning.

  Sitter rutorna vertikalt är det stor risk att man får besvärande reflexer. Yrkesbåtar har ofta att rutorna lutar lite framåt i ovankant. Då får man en reflex från taket och den är lätt att undvika. Nu säger jag vad som är praktiskt ur reflexsynpunkt utan att göra någon bedömning av utseendet.

  Överbyggnad, luckor och rutor skall vara så starka att den klarar en bytande sjö. Doghouset kan man säga att de skall vara starkt, men kommer det en överbytande sjö från 10 m höjd så får det spolas bort. Man förlorar komfort men det äventyrar inte båtens säkerhet.

  Det blir betydligt starkare om man använder vinylester eller epoxy istället för polyester. Vill man att det skall vara stummare kan man lägga något lager med kol- eller kevlar- fiber.

  Gör man rutorna i Lexan Margard tål de UV-ljus bättre än vanlig lexan, men det är fortfarande repkänsligt. Är rutorna plana kan man göra dom i lamellglas. Det är den typen av glas som sitter i vindrutan på bilar.

  Reply
 2. micke   November 5, 2014 at 22:14

  Bra idé med solceller på taket ett utrymme som inte används till så mycket annat …

  Jag funderar på att ha soltak (bimini) i form av solceller på en aluminium-ram. Soltak måste man ha i alla fall.

  En konkurrerande tanke är att göra vatteninsamling av soltaket, som då behöver vara i lastbilspresenning med en genomföring i mitten som går att trä en slang på.

  Vatten går också göra av storseglet med en hängränna av presenning under.

  Jag gillar fiskebåtstilen, men det blir nog bakåtlutande rutor i vanlig Lexan som jag redan har liggande!

  Reply
 3. Molle   February 15, 2016 at 13:28

  Jag kan verkligen rekommendera att plasta skivor på en glasskiva. Då får man perfekt finish från början.

  Reply
  • micke   February 15, 2016 at 15:28

   Bra tips! Och så kan man ha nylonduk (peelply/rivduk) på andra sidan som gör att man inte behöver tvätta av eller slipa för att kunna jobba vidare.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *