Konstruktion av fast sprayhood/dodger

Home » Praktiskt » Konstruktion av fast sprayhood/dodger

By micke on November 2, 2014. 6 Comments

torkel_dodger_6Jag har funderat på att bygga om Roobarb med en låg styrhytt, eller kanske snarare ett doghouse, där nattvakter och ovädersvakter kan tillbringas i skydd men ändå med sikt runt om.

Vancouver 27:an större syster 32:an kom med en styrhytt, som kanske inte var den vackraste. Men fördelarna att kunna sitta skyddat gör långa överseglingar lite mindre tröttande. När vi seglade över Söderhavet hade autopiloten gått sönder (och inga reservdelar annat än efter lång väntan) så vi handstyrde fyra timmar på, fyra timmar av dygnet runt.

På natten var det kallt, trots att det var 25 grader i luften, men det var 10 grader mindre än på dagen, och vi hade ofta regnställ på oss.

Men jag inser att det är ett mycket stort ingrepp i båten, även om jag skulle lösa det tekniskt så är det kanske 100-200 timmar konstruktion. Troligen skulle det kosta ganska många tusenlappar också.

En lite enklare konstruktion är att göra en fast sprayhood, eller hard dodger. Den skyddar främre delen av sittbrunnen och nedgångsluckan mot väder (både vind, regn och sol). Naturligtvis är den mindre skyddad än ett doghouse, men kanske tillräckligt ändå. Det går att göra en baksida av kanvas och med en sits med rygstöd kan man sitta ganska bekvämt i alla fall.

Vancouver 27:an “Havsorkestern” ägare Torkel Haraldsson har gjort en mycket snygg modell som jag ska låta mig inspireras av. Torkel är finsnickare och van båtbyggare och har gjort ett gott arbete.

Jag har sökt på internet efter lyckade modeller, men inte lyckats hitta något som jag tyckt fungerat bättre.

Så här såg Torkels bygge ut.

torkel_dodger_1

Torkel byggde upp skivor av rutskuren 15 mm Bonocell

torkel_dodger_2

Anpassningar gjordes till däcket och luckgaraget.

torkel_dodger_3

Breda flänsar gjordes för fönsterrutorna eftersom en brytande våg kan ha en kraft av flera ton.

torkel_dodger_4

Bågen laminerades i plywood i flera lager.

torkel_dodger_5

Sedan var det enkelt att göra ett tak, även det med Bonocell i kärnan för stabiliteten.

torkel_dodger_7

Det slutliga resultatet innan sjösättning.

 

6 Responses to Konstruktion av fast sprayhood/dodger

 1. Anders   February 11, 2015 at 15:53

  Hej! Jag byggde ett doghouse i plyfa med en fast dörr akterut. Jag tycker ni bör fundera över längden, det är lätt att sidorna blir kort, skönt med lä. Faktum är att det vid dåligt väder är fint att kunna stänga om sig med en dörr eller kanvas, en smak sak. Det är klokt att bygga i divinycell för att slippa kondens, samt dubbla skivor i fönstrena för att motverka imma, finns enkla, billiga lösningar på detta problem.

  Lycka till Anders

  Reply
 2. Esbjörn   March 10, 2015 at 20:06

  Jätte snyggt arbete av Torkel. Blir helt klart inspirerad, men som många andra har jag mycket att göra på båten så det gäller att prioritera.
  Hur mycket kan man räkna att ett sånt här arbete ungefär kostar i material?
  Tack för en lysande hemsida, ska beställa boken du skrivit också.

  Reply
  • micke   March 11, 2015 at 23:21

   Torkel är duktig! Jag ska göra någonting liknande på min båt om några veckor. Väljer nog 10-20 mm Dininycell (eller motsvarande) att bygga konstruktionen med. Sedan epoxi/glasfibermatta och Lexan fönster för bra sikt.

   /M

   Reply
 3. Roald Iversen   October 13, 2015 at 22:01

  Bygde du den her dodgen til båten din – med solceller? Har du noen bilder av det?

  Reply
 4. micke   October 14, 2015 at 20:23

  Hej Roald

  Nej, jag byggde aldrig dodgern eftersom vi bytte till båt (Svea) med dodger (och det är en favoritplats i skydd för vind och regn). Men reserachen gick så långt att byggmetoden var klar; 120 kg Divinycell i hela skivor (ej rutskurna) och bygga med raka sidor. Välvt tak genom att såga skåror halvvägs genom skivan och sedan böja. Försänkta fönsterramar och sedan macrolon i dessa. Väv och epoxi i några lager. Sedan spackel och färg …

  Reply
 5. Roald   January 13, 2019 at 22:48

  OK.

  Jeg kjøpte en Gladiateur 33 (1980 modell) sommeren 2016 og tenker å bygge en dodger til den.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *