Kostnader för att långsegla

Home » Aktuellt » Kostnader för att långsegla

By micke on February 20, 2016. 5 Comments

pengarI slutet av september lämnade vi Sverige med hösten i hälarna – två månader senare var vi nere på Kanarieholmarna. Nu har jag räknat ihop vad det kostat.

Det är inte alla kostnader. Bränsle och hamnavgifter redovisar jag här. Mat blir en separat hopräkning eftersom alla möjliga kostnader hamnar här, från delar till båten (som köpts på någon stormarknad samtidigt som vi handlat mat) till restaurangbesök.

Bränslekostnader
Vi har gått mycket för motor eftersom vi hade mestadels svaga vindar (men akterliga, vilket vi får vara tacksamma för). Totalt 318,3 timmar (i det ingår dock inkörning av motorn, som var ny när vi köpte båten) och en uppskattad bränsleförbrukning på strax under två liter i timmen.

Kostnad: 12 263,23 kronor

Billigast bränsle på Guernsey och Kanarieöarna (även Helgoland har skattefritt bränsle, men dit gick vi inte).

Hamnavgifter
Hamnavgifter är i norra Europa en stor post. Det finns få möjligheter till att ankra och man är hänvisad till marinor (dyrare) och ”kommunala” hamnar (billigare). Nu seglade vi i Europa i Oktober och november, vilket är lågsäsong och de allra flesta har en lägre taxa då. Hade vi seglat på sommaren så hade vår budget troligen gått upp med 50 % (En Overseas 35 är 10,7 meter lång)

Kostnad: 23 327,70 kronor

Dyrast var Guernsey (drygt 370 kr/natt) och Scheveningen (250 kr/natt). Billigast är Las Palmas (ca 60 kr/natt långtid och här ligger vi just nu). I kostnaden ovan ingår också tiden på Gotland, och jag skulle tro att medelavgiften i norra Europa har legat runt €20/natt.

5 Responses to Kostnader för att långsegla

 1. Lasse Bremberg   February 20, 2016 at 14:27

  Hej Micke! Får inte riktigt ihop bränslekostnaden. 318 timmar och 2 liter/timma blir runt 600 liter skulle ge ett literpris på 20 sek. Ligger service, olja och annat med där också?
  Hoppas ni har det bra⛵️⚓️

  Reply
 2. micke   February 20, 2016 at 16:24

  Hej Lasse

  Ja, det är lite fler kostnader än bara rent bränsle. Det är den samlade posten från bensin/sjömackar som redovisas. Jag uppskattar att genomsnittspris för diesel är cirka €1,2 utanför Sverige.
  Billigast var som sagt Guernsey med 0,66 pund/liter och både Helgoland och Kanarieöarna ligger runt 88 cent/liter (dec 15).

  Reply
 3. Isiah Grinde   March 12, 2016 at 05:21

  Dykkompressor; Bauer , Utilus U2B, 250 bar. Tyvärr klarade inte vår generator ge tillräckligt med ström så vi fick ofta ”låna” ström när vi ville fylla våra tuber. Men många hade starka generatorer men ingen kompressor så alla blev nöjda! 004ad

  Reply
 4. Johanna Graf   October 28, 2016 at 17:28

  Om ni hade tagit den lilla omvägen via Gibraltar hade ni kunnat tanka för 0.39 Euro per liter (prutat och klart:-)

  Reply
 5. Magnus   May 20, 2018 at 08:00

  Det finns betydligt fler alternativ till dyra marinor på den rutten. Vi gick ner sommaren/hösten 2009 från Skåne via England, Bretagne, Galicien, Portugal till Algarve och hade 10 nätter i marina varav 7 var för att vi lämnade båten i Gosport medan vi hälsade på vänner längre norrut i England. Mestadels ankrade vi, men gratis gästbojer hittade vi på många mindre småbåtshamnar samt ofta genom att prata med lokala seglare dyker alternativen upp

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *