Omslag på gång

Home » Veta mer » Mina böcker » Omslag på gång

By micke on December 4, 2014. 3 Comments

omslag_version1Idag har jag fått måtten på omslaget från tryckeriet och gjort en första version av omslag, rygg och baksida i Indesign 4. Jag designar själv boken – som redaktör är jag ju van att få som jag vill ha det och då är det lättast att göra det jobbet själv.

Måtten från tryckeriet som hittills lämnat bäst offert, kom i en Excelfil och bestod nästan bara siffror och mått, så det var först några minuters trixande att föra över dem till layoutprogrammet med utfall, instruktionsmarginal (slugs på engelska) och satsytor där trycket syns bäst.

Sedan insåg jag att omslagsbilden med båten vid palmstranden måste anpassas en del eftersom blödning med utfallande bild tog en massa av bilden vilket gjorde att båten på omslaget hamnade bakom titeln. Och bilden räckte inte hela vägen upp med 18 mm utfall.

I förra veckan kom ISBN-numret som man beställer gratis från KB (Kungliga Biblioteket). På webben gör man sedan enkelt och gratis en EAN-kod, eller streckkod som det vanligen kallas.

Jag har också börjat få svar på praktiska frågor från tryckeriet, som vilken CMYK-färgprofil som behövs för att den begränsade skalan av tryckfärgerna (gul, cyan, magenta och svart) ska anpassas på bästa sätt till valet papper och använd tryckpress. Sedan ska varje bild – och det är flera hundra – öppnas i Photoshop och tilldelas rätt färgprofil …

Annars letar jag bilder som ska visa de olika delarna jag diskuterar i boken – eller skriver till företag som säljer sådana delar och ber om högupplösta foton. Just nu letar jag en karta över kanalerna i Europa och en bild på en bra mantågsstötta (tycks dock vara svårt att hitta någon som inte är smäck!)

3 Responses to Omslag på gång

 1. Stig Eriksson   December 14, 2014 at 09:14

  Hej Micke
  Bra mantågstöttor kanske finns hos firman HYE?
  De tillverkar i alla fall en bra mantågsstöttefot som jag monterat på min Monsun 31.
  Den kraftiga foten hittade jag hos SVB.de i Bremen art.nr. 19142.
  Den är tillverkad av grov plåt och monteras med fyra bultar.
  Den är överlägsen de tunna trekantiga fötterna vi hittar på de flesta båtar!
  Stöttan kläms sedan fast med en bult så den rör sig inte i foten överhuvudtaget.
  //Stig Eriksson

  Reply
 2. micke   December 14, 2014 at 15:31

  Hej Stig

  Tack för tipset på (http://www.svb.de/de/hye-relingfu-szlig.html)! Det är samma konstruktion som jag har på nuvarande mantågsstöttefötter (långt ord), men det verkar vara lite kraftigare material.

  De jag har är för klena eftersom det fortfarande bara är fyra skruvar som går ner i däck och när ‘hjälpsamma’ personer bär av mot mantåget så blir det stor belastning och efter några år börjar det läcka ner vatten …

  Jag har en 5 cm hög relingslist som jag tänkte se om man kunde fästa både i däck och relingslisten. Och troligen får låta svetsa.

  För några år sedan köpte jag samma typ av RF pinne (ø 15 mm) som Najad och Hallberg Rassy använder, men min relingslist är inte tillräckligt bred för att ha tillräckligt med material kvar när hålet är borrat.

  Det som är intressant är att stöttorna måste tåla stora krafter om någon trillar mot dem – men också om någon trycker med full kraft mot dem. I några år har jag kört utan mantåg för att inte utsätta fötterna för större krafter medan jag skulle göra en omkonstruktion …

  /Micke

  Reply
 3. Pingback: Konstruktion mantågstöttefötter | Drömresan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *