Paying crew?

Home » Veta mer » Fråga en långseglare » Paying crew?

By micke on September 4, 2001. 5 Comments

skrivmaskin_emailFråga: Jag och min pojkvän vill gärna segla över atlanten och/eller i Västindien. Vi har segelvana och egen båt men det är ingen långseglare. Vi har inte råd att segla charter men kan tänka oss att jobba på båt för att ändå få uppleva det vi drömmer om. Har ni idéer var vi kan vända oss?

/Maria

Svar: Hej, Maria!

Det finns diverse “crew agencies” i världen, bl a CrewSeekers i England. Titta bland annonserna i slutet av Yachting World, så finns en hel del annonser.

Om detta däremot är en framkomlig väg, vet jag inte. Somliga av dem tar pengar för att hålla era uppgifter hos sig under en period.

Man kan också läsa svenska tidningar (både båt- och dags-). Det händer faktiskt att de annonserar efter besättning.

Även svenska Seglarwebben (www.seglarwebben.com) listar dem som söker båt och båtar som söker besättning – gratis. Kontaktar du Nina där, så kanske hon har fler tips om hur man hittar båt.

Själv har jag sett många komma till Kanarieöarna (Gran Canaria: Las Palmas, Puerto Rico, Puerto Mogán; Teneriffa: Santa Cruz) för att söka plats på båtar över Atlanten. Är man trevlig, välvårdad och kan uppvisa erfarenheter, så kan det ge napp. I samband med ARC (Atlantic Rally for Cruisers) sker också en del besättningsbyten. De håller hus i Las Palmas (Puerto Deportivo) och brukar avsegla i slutet av november.

Eftersom Atlanten är sådan lång sträcka, som dessutom inte tillåter besättningsbyten, är en del hälsosamt försiktiga gentemot att ta emot nya, okända ombord. Några båtar brukar ta med presumtiv crew på en kortare kontrollsegling, för att liksom kolla läget och det är förstås bra för bägge parter.

I Medelhavet kan man söka upp de stora avseglingshamnarna; Mallorca, Almerimar, Gibraltar med flera, men om dessa har jag ingen erfarenhet. Det har sagts mig att där kan vara bättre, eftersom det är en kortare segling till Kanarieöarna därifrån, än från den senare över Atlanten. Dessutom kan ju en del båtar redan ha löst sin situation innan Kanarieöarna och då finns ju inte längre plats.

Som sagt, var välvårdad. Jag har sett och fått förfrågan från diverse mer eller mindre vinddrivna existenser där nere. Skinnjacka, cowboyboots och cigarett i mungipan ökar inte direkt chanserna. You’ve got my point?

Väl i Västindien är det till Antigua man skall ta sig. Det är en stor chartermässa där i början av december varje år och många, många av världens stora, tjusiga lyxjakter samlas då där; både segelfartyg och motorfartyg. Knappast någon är på under 50 fot och somliga är på över 200 fot! Imponerande syn, hur som helst. Att i de omgivningarna flyta runt lite bland båtar och pubar kan ge napp, chansen är ganska stor.

Var välvårdad, bli inte full och chanserna ökar. Svenskar har i allmänhet rätt så gott rykte om att vara arbetsvilliga, lojala, noggranna, trevliga och språkkunniga. Kanske har tjejer större chanser än killar, det lär i så fall bero på att svenskor anses blonda och vackra (och kanske blåögda). Om och hur man kan/skall utnyttja detta faktum är upp till var och en. Man skall däremot försöka att inte vara blåögd.

En del tar sig fram på dagjobb; hjälper till med städning och sandpappring. Amerikanska båtar skall lackeras om in- och utvändigt kanske fyra ggr per år!!! Det finns många lokala killar, som är bra på detta och egentligen får man inte arbeta, medan man är gäst i landet. Å andra sidan får en utländsk båt anställa vem de vill, så det är en gråzon.

Det är svårt att komma in i landet (alltså en karib-ö) utan att ha giltig returbiljett och ett anmält ställe att bo. Skall du till en båt, lönar det sig att ha underskrivna papper från den innan, vilket givetvis är svårt, när man söker en båt som man inte vet vilken det kommer att bli.

Ibland är myndigheterna svårhanterliga och rigida (dvs följer sitt reglemente) och ibland är de mer följsamma. Jag har haft “tur”, när jag kunnat lämna av besättning i English Harbour (Antigua), som velat jobba vidare resten av säsongen på någon båt.

Utnyttja alla kontakter ni kan komma på. Att ni är två kan vara försvårande, för vad gör ni om en båt bara har användning för en av er? Eller att ni får plats på varsin båt? Ha en plan för det.

Tag med papper på allt ni har seglat och gått kurser om, sedan gäller det att vara trevlig och mingla. I alla fall för några år sedan gick alla till resturangen/baren ‘Mad Mongoose’ längst inne i Falmouth Harbour (ett par stenkast från English Harbour). Vart man går i dag vet jag inte, men följ strömmen och lyssna!

Att umgås och ha trevligt tillsammans kallas “liming” på det lokala idiomet; man “lajmar” alltså med sina kompisar.

Det är Antigua som är bäst i Västindien, men man kan kanske också få napp på andra ställen, t ex St.Barthelemy (f d svensk ö) eller Sint Maarten. Kanske kan också något charterbolag såsom Moorings eller Sunsail ha båtar som skall seglas tillbaks “fel håll” (mot vindarna) till sina baser.

Man kan också följa med som betalande gäst/crew hos någon av de arrangörer, som seglar i Västindien. Ett exempel är Sjösportskolan (www.sjosportskolan.se; fast jag vet inte om de skall ha någon båt där kommande säsong) och ett annat är Ellen Yachting (www.ellenyachting.com) med sin ‘Merengue’. Det kan vara ett fiffigt sätt att få se en del av de trevliga platserna, medan man hör sig för om fortsättningen på sin säsong. Bägge bolag brukar på hösten segla över Atlanten också. Sjösportskolan stegvis från Sverige och ‘Merengue’ från Grekland. På våren bär det tillbaks via bl a Azorerna. Att följa med åt det hållet brukar vara mycket billigare.

Lycka till och hör gärna av er om hur det går!

MVH
\\ Lasse Fjelddahl, landkrabba

5 Responses to Paying crew?

 1. Pentti Kangasmaa   December 17, 2014 at 10:28

  dina upplysningar är bra
  S/Y Trixie söker seglare i Västindien ligger nu på Grenada
  se kontaktuppgifter på hemsidan sy trixie.com

  Reply
 2. Marcos   December 1, 2015 at 14:37

  Hejsan! Läste inlägget och jag är så sjukt sugen på att korsa Atlanten på långseglare! Kollar dock runt och har svårt att hitta något om hur det funkar när man, som jag, helt saknar erfarenhet. Är det tvärkört eller finns det en chans att komma med ändå och lära sig på båten? =)

  Tack på förhand =)

  /Marcos

  Reply
  • micke   December 1, 2015 at 19:34

   Marcos,

   Jag befinner mig just nu i Las Palmas ch här är lika många båtar i hamnen som vid ARC-starten, emn betydligt färre som letar gastplats, så konkurrensen är inte lika stenhård.

   Bäst är att hitta någon redan i Sverige, för att slippa överraskingar ute på havet med tre veckor till land. Provsegla gärna någon vecka med båten innan ni sticker över Atlanten…

   Vi gjorde en blänkare på svenska Gastbanken på Facebook, men den vi kommer ta ombord till slut är en ung tjej vi seglat med förut och tycker att vi känner ganska bra!

   Micke

   Reply
 3. Martin Bursell   April 6, 2017 at 13:33

  Söker Paying Crew för segling i Medelhavet vår, sommar och höst.Min båt är 15×4m lättseglad och med alla bekvämligheter.
  Pris ca 1500 kr/vecka. Max 3 personer.
  Själv är jag en mycket van seglare. Har mest seglat i och kring Medelhavet, men även Sydamerika, Thailand och Kap Verde.
  Ring mig gärna på +46705555018 Martin

  Reply
 4. Jakob W   July 28, 2017 at 11:00

  Spännande! Hur gör man för att resa till Nordamerika?

  Jag vill resa till USA utan att släppa ut CO₂. Då faller flyg och motorfartyg. Segel och solel återstår. Segel är det som rimligt existerar idag.

  Hur gör jag?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *