Presstång för oisolerade kabelskor

Home » Projekt » Fingalprojektet » Presstång för oisolerade kabelskor

By micke on May 29, 2013. 5 Comments

crimp_tangJag hade en hög med grova 50 mm2 svetskablar som måste få kabelskor pressade för att passa i installationen. För det behövs en särskild presstång som vanligen kostar runt 2 500 kronor och uppåt.

Det går att hyra en, bland annat på Båtaccenten i Länna, men med kommunala transporter är det inte kul att ta sig ändå dit ut – jag vet efter att ha gjort det ett par gånger och ångrat mig varje gång. Det tar mer än en timme i varje riktning om inte alla anslutningar passar perfekt.

Lasse Lundbladh tipsade om att Biltema tagit in en sådan tång (visade sig finnas tre två modeller och en kabelskopress) och som inte kostar mycket mer än 500-600 kronor – vilket förvisso även det är ganska dyrt för 30 minuters användande. Jag skulle också föredra sexkantspressning som ger bättre kontakt, men då till ett annat pris.

Biltemas tång

En av Biltemas tänger, numera borttagen

Amazon i England hittade jag en tång för drygt 250 kronor/£24.76 vilket är (misstänkt) billigt, men vill inte vänta en vecka eller mer på leverans. Det verkar som just tunga verktyg inte levereras till Sverige. Jag provade att beställa direkt från den tyska importören, men det tog en vecka bara för dem att höra av sig efter beställning och ville ha pengar överförda över bankkonton och jag avbeställde, även om jag tror att den billiga tången inte skulle vara sämre än en nästan 2,5 gånger så dyr billighetstång på Biltema (se nedan).

Elfa och Conrad har mycket bra tänger, men då i flertusenkronorsklassen.

Allra bäst är det att ta alla kablar till Skyllermarks (eller annan firma) och få dem hydraulpressade.

Testad tång
biltema_71604Jag köpte och testade Biltemas budgettång 71604. Den kostade bara 629 kronor och fungerade för sitt syfte. Rörkabelskorna på de många grova 50 mm2 kablarna blev pressade men ojämt och en del av kabelskon kom i kläm och bildade ett fult veck.

Jag tror inte att funktionen med en luftfri pressning var nedsatt, men det blev svårt att få till krympslangen snyggt över metallbiten som stack ut.

Jag har använt kvalitetsverktyg tidigare i mina elprojekt och tyvärr gav Biltemas tång inte tillräckligt bra resultat – hyr, låna eller tag med till någon affär som har en tång är mitt tips.

5 Responses to Presstång för oisolerade kabelskor

 1. Patrik Norling   May 31, 2013 at 12:59

  Hej Micke
  Följer din blogg och har läst dina böcker! Alltid jätte intressant!

  Ang att pressa stora kabelskor, jag har faktiskt köpt en sån 250:- (inkl frakt) tång från Ebay UK. Leveransen tog 3 dagar. Jag skall ha den för att pressa ca 20-30 kabelskor. Jag är hittills väldigt nöjd med kvalitén på tången och den kommer att vara fullt tillräckligt för min behov. Den känns väldigt solid.

  Hälsningar
  Patrik

  Reply
  • micke   June 1, 2013 at 10:34

   Hej Patrik

   Tack för det! Jag beställde den direkt från Tyskland och Jago24. Tysk-engelskan var lite svår att ta sig genom och sajten inte gjord för Safari som Browser …

   Jag återkommer med en recension när jag crimpat alla kablar och lämnar den också vidare till ett proffs som får komma med en “second opinion”.

   Reply
 2. Anders J   June 5, 2013 at 13:08

  Jag kan upplysa om att även kvalitetstänger har sina begränsningar. Jag insåg motvilligt att min Skyllermarkstång nr 2 (den första gick en bult av på med en smäll) var så sliten att den inte längre lyckades få metallen i pressningen att flyta och det är litet läskigt eftersom man lätt invaggas i en falsk trygghet. Hur löser man det problemet med hyrtänger?

  Reply
 3. micke   June 11, 2013 at 22:54

  Det blev ingen 250 kronors-presstång från Tyskland. Det var för mycket strul och efter 7 dagar i kommunikation med deras kundservice gav jag upp.
  Istället köpte jag (förmodligen exakt samma) tången på Biltema för 600 kronor. Tyvärr gav den mycket dåliga pressar på 50 mm2 när den nöp materialet (tjock metall i Skyllermarks rörkabelskor) och det blev en vass valk som stack ut 3-4 mm, vilket också gör att krympslangen fick problem.

  Reply
 4. tomten   January 31, 2017 at 05:07

  Hej svetsa på två plattjärn på käftarna på en bultsax..det funkar bra.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *