Rodelaxeltätning: Vad är detta för packbox?

Home » Projekt » Projekt på Svea » Rodelaxeltätning: Vad är detta för packbox?

By micke on October 16, 2015. 1 Comment

presse_etoupVår axeltätning är inte tät. När vi drar på motorn, det går höga vågor eller det är många personer i sittbrunnen så kommer röret under vattenlinjen och det börjar så sakteliga sippra in vatten. Inte mycket, men vi pumpar varje timme.

Vi har frågat på några ställen, men ingen känner igen axeltätningen som enligt uppgift från byggaren behöver med glandgarn – men vi kan inte hitta något enkelt sätt att placera mer (och har heller inte verktyg stora nog att drar runt delarna).

Uppe och nere sitter någon typ av muttrar. I mitten ett rör som borde vara det som innehåller tätningen – den övre ”muttern” borde vara den som påverkar trycket i packningen medan den undre muttern bara är en låsmutter …
Jag har provat att dra åt dem, men även om läckaget minskat så kommer det fortfarande lite vatten. En kölskarp ska vara torr och det är den inte nu 😉

Jag misstänker att det kan vara en packbox till yrkesfartyg eftersom byggaren varit varvschef på ett välkänt varv som byggt stridsbåtar och andra yrkesfartyg! Ingen märkning går att finna …

Har någon ett tips på hur konstruktionen ser ut?!

One Response to Rodelaxeltätning: Vad är detta för packbox?

 1. micke   October 26, 2015 at 19:28

  Jag fick svar från Tobbe som byggt båten:

  “Det är en så kallad BOXTÄTNING.

  Längst ned så är det en Vetus manick, men då den var för kort så gjordes en förhöjning, den tillverkades på ett kärnkraftsverk i Tyskland.

  Det blir till att släppa på de fyra skruvarna i klämkopplingen och kila isär den (försiktigt) så att den går att skjuta upp så långt att du kan ta bort kilen.

  Sen är det bara att ställa på låsningsskruvarna på de två som du kallar muttrar så öppnar sig spalten där ett antal varv tätningsfläta skall tryckas ned så att det är fullt ända upp.

  Jag är osäker på om jag har lagt i något, tror att jag la i nån slags temporärt snöre.”

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *