Har trefotssjukan slagit till?

Home » Aktuellt » Har trefotssjukan slagit till?

By micke on June 30, 2015. 5 Comments

overseas_35_30juni_2015Har trefotssjukan slagit till? Är större bättre?

Njae, kanske är inte större bättre, men oändligt mycket bekvämare om man ska vara ute något eller några år. Blir det byte från 27 fot till 35 fot? Ja, det verkar så!

Insikten har kommit under tiden vi har ställt i ordning Roobarb för att långsegla (eller rättare sagt bit-för-bitsegla) och eftersom vi inte har något förråd så är all utrustning nere i båten vilket innebär att en stor del av jobbet är att flytta runt prylar för att komma åt. Vi flyttar väskor, backar, påsar, högar och ännu fler högar för att leta efter saker som hamnat på en annan plats efter att de flyttats från där de ursprungligen låg …

Det känns ibland som en tredjedel av tiden går åt till att leta saker som inte ligger där man tror. Det innebär också att ibland hittar man dem inte och man köper nytt, för att några månader senare hitta dem. Man kan tro att i en sån här liten båt borde det inte kunna komma bort, men det är ett trettiotal fack och ibland ligger saker under annat …

Det tillsammans med insikten att det kommer permanent vara dåligt med plats så har förekommit stunder med frustration som i sin tur gett att Blockets tillsaluannonser har synats. Först bara på skoj, men för några veckor sedan så blev den lite mer målinriktad, när en annan av mina båtar såldes.

Memento Mori
Drömmen om en större båt har också insikten om att vi numera är medelålders varit bidragande till. I huvudet kanske man är sju år, men kroppen hänger inte riktigt med som för 25 år sedan och trots att de senaste somrarna varit camping i två månader i sträck i liten båt och med alla grejor i väskor, så är ett år på en yta stor som ett ordinärt badrum inte fullt så lockande längre, som det en gång var …

Med tanke på boken jag precis har skrivit, där jag menar att en båt på 27-33 fot räcker fint även för längre färder, så var researchtiden också en process där jag undersökt marknaden och hittat båtar som skulle erbjuda en bekvämare – inte nödvändigtvis bättre – bas för att vara borta länge.

Dessutom är möjligheten att kunna jobba från båten inte försumbar, en liten inkomst för att göra det möjligt att segla vidare. Att helt gå i pension för att bara segla har jag inte råd med ännu. Och dessutom blir även segling vardag och man kan behöva ha lite ‘tråkigt’ ibland för att uppskatta de goda stunderna 🙂

frances_34Drömmen om den perfekta båten
Det finns några båtar som har varit en ekonomiskt ouppnåelig dröm under flera år. Jag har länge letat en Francis 34 (samma stil som Vancouver men med däckshus) och hittade en på Nordirland. Gerry ville ha 885 000 kronor eftersom pundet är dyrt just nu och det fungerade inte, även om han var beredd att gå ner lite i pris.

Av Orustbåtarna är det Najad som lockar mest. Flera sådana finns till salu, en 343:a i Norge för 325 000 kronor och en i Västervik för 450 000 kronor. Båda från början av 1980-talet och ganska slitna, men i grunden av god kvalitet så de skulle gå att fixa i ordning.

Men så hittade jag en tappad sug på Gotland. Färdigbyggd till 80 % och med ett attraktivt pris med tanke på att allt var oanvänt ombord, även om det inte är nytt eftersom det köptes för flera år sedan … Overseas 35 är konstruerad bara för att långseglas. Få kompromisser och en del kluriga lösningar av Rolf Eliasson från början av 1980-talet. Men denna som sagt en 2015, eller en 2002:a – hur man ska räkna vet jag inte riktigt?

5 Responses to Har trefotssjukan slagit till?

 1. Martin   August 24, 2015 at 12:22

  Större båt ger möjlighet till större tankar – även för flytande innehåll.
  Vatten är väl det som jag upplevde var det största belöningen med större båt. Det är skönt att kunna ligga ute länge utan att behöva bunkra färskvatten.
  Dieselmängd kommer nog härnäst. Att kunna köra för motor i något eller några dygn utan vind – eller vind från fel håll – är kraftigt lungande för mina nerver och för min alldeles för korta semesterperiod.
  Massor av mat får man plats med även i en liten båt, så där tycker jag inte det är något större skillnad – möjligtvis bättre åtkomst och överblick.
  Även sk oönskat tankinnehåll medger också längre liggetid i nyfunna vikar.

  Reply
  • micke   September 7, 2015 at 10:34

   Nu efter ett par veckor ombord på Svea, så märker vi en stor skillnad på 27 och 35 fot – men fortfarande är det trångt och grejor överallt 😉

   Nu blir det en fas där vi noggrant ska förvaringsoptimera alla utrymmen. Nu är det fortfarande påsar och lådor instoppade överallt. Speciallösningar och hitta lådor som passar till olika utrymmen.

   //Micke

   Reply
 2. Pär   September 9, 2015 at 16:39

  Hej
  Vi pratades vid i Fårösund i somras. Kul att ni är på väg, hur långt har ni kommit? Och grejer överallt ☺, det märkte vi också då vi bytte till större.
  Fair wind
  Pär

  Reply
 3. bengt holmste   October 11, 2015 at 17:08

  Hej Micke.
  Trevligt läsa dina sidor här och mycket annat som du skriver på olika ställen.
  När jag laser dina rader om att leta känner jag igen mig själv. Det är en massa letande efter saker som jag lagt någon stans båten. Ja det blir många dubletter I lådorna, har ju mycket utrymme att lägga sakerna på. Har hållit på att inreda sedan 2002. Tar tid när man gör allt själv, känns att jag börjar bli till åren nu för en längre segling även om drömmarna finns.
  Önskar er lycka till på färden.
  Bengt

  Reply
  • micke   October 11, 2015 at 19:27

   Hej Bengt

   Tack för det! Vi har nu fått lite bättre ordning, men fortfarande kan vi leta grejor som vi tror eller vet ska finnas “någonstans” – idag hittade vi till exempel en installationsanvisning till dimmer till tak-LED som vi letat efter någon vecka …

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *