Vindgenerator till Allegro 27?

Home » Veta mer » Fråga en långseglare » Vindgenerator till Allegro 27?

By micke on September 4, 2001. 3 Comments

skrivmaskin_emailFråga: Har köpt en Allegro27. Första segelbåten alltså. kan man montera på vindgenerator på en sån båt. Ruthland 910 på stång vikt ca 14kg. /Bo


Svar: Jag skulle själv tveka att montera den, framförallt för att det är en rätt bökig pryl som lätt kan ge en gratisklippning kanske av mer än håret. Det är generellt bra att hålla nere vikten, i synnerhet i ändskeppen. Vi fyller gärna upp båten med en massa onödiga bra-och-ha-prylar. Mitt förslag är i stället en solcell och att hålla nere elförbrukningen.
hälsn
Lennart

 

Fakta: Lennart Johansson
Långseglarbakgrund: Två års långsegling med fru och Vindö32; Sverige, Danmark, Tyskland, Holland, England, Frankrike (kanaler), Spanien, Gibraltar, Kanarieöarna, Västindien (Trinidad till Florida). Seglat motorseglare från St. Martin till Azorerna
Specialintresse; Båtbygge i stål, navigation utan elektronik

3 Responses to Vindgenerator till Allegro 27?

 1. Benny Friberg   December 19, 2015 at 19:41

  Hallå Bo.
  Det klart du ska ha en vindgenerator i aktern om du vill jag har en FinnFlyer 27″ som jag har byggt om och förbättrat och även bor i idag sedan 2009.
  Sätter du även på solpaneler och investerar i ett bra AGM batteri på över 200 amp Tim. Så kan du betrakta dig som självförsörjande på el.
  Vindgeneratorn fäster du på stolpe 48-50 mm aluminium (använd spirobom) billigt på blocket du kan även ta en rostfri. Sedan några stag och gör hela konstruktionen fällbar vid eventuella reparationer eller om du ska gå Europas kanaler så finns tunnlar med låg höjd. Den jag har har en diameter på ca 1200 mm så den måste upp en bit och se till att den inte sitter för långt ut mot sidan ifall du ska slussa någon gång. OBS du ska kunna stå på däck i aktern och inte kunna nå rotor bladen med din hand uppsträckt då är du säker. // Benny

  Reply
 2. Ingvar Mann   January 2, 2016 at 14:06

  Hej. Har en Amigo 33 med en Aerogen 4 vindgenerator på targabåge i aktern. Är mycket nöjd med installationen men hade i efterhand valt lite kraftigare rf-rör än 25 mm till targabågen.Kommer dock att sänka bågen något pga att jag ska gå kanalerna genom Europa till medelhavet. Den kommer nu att hamna något över huvudhöjd mot tidigare uppsträckt hand-höjd. Det viktigaste som du ska tänka på när du väljer vindgenerator är att den är TYST när den arbetar. Aerogen 4 är den tystaste med hyfsad kapacitet som jag seglat med. Har seglat med flera andra märken. För att få bästa funktion på min satte jag på en extra original vindflöjel under den som den levereas med. Det innebär att den inte svänger fram och tillbaka med vågorna utan jobbar effektivt hela tiden. Den har klarat +50m/s obromsad utan att gå sönder när jag blev omkullslagen av en tromb i ett åskväder för några år sedan. Har även 72w solpaneler så jag är väldigt sällan i behov av extra laddning trots kyl osv.

  Reply
 3. Mikael   May 21, 2018 at 20:52

  Hej Ingvar, jag har precis införskaffat en Aerogen 4 och undrar om du vet var man kan hitta reservdelar. Jag undrar också om du vet hur man arrangerar installation av regulator. Behöver man en dumper och i så fall vilken modell skulle du rekommendera. Stort tack för dina svar!

  Vänligen,
  Mikael Hedman

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *